C-PODs

Bruinvissen maken gebruiken van echolocatie en zenden hiervoor geluid uit met een frequentie van rond de 130 kHz. De C-pods zijn ingesteld om juist dit geluid uit alle andere geluiden onder water te filteren en op te slaan. Deze geluiden worden opgeslagen op een SD-card. Iedere C-pod is genummerd en kent haar eigen geheugenkaartjes en is gevuld met twee series van vijf DD-batterijen die ongeveer acht tot tien weken werken.

De C-pods zijn ontwikkeld door Nick Treganza van Chelonia Ltd in Engeland en worden inmiddels voor vele onderzoeken naar walvisachtigen gebruikt over de hele wereld.

Om de data te verzamelen, (het uitlezen van de geheugenkaartjes) en de batterijen te vervangen wordt gemiddeld eens in de 8 weken uitgevaren met de MS Hammen, een onderhoudsboot van Rijkswaterstaat. Deze boot wordt gevaren door kapitein Peter Koppenaal en zijn bemanning. Met behulp van een takel aan boord worden de vlotten één voor één met de C-pods aan boord gehaald waar ze worden schoongemaakt en open geschroefd.

Posities C-pods bij Roompot

Posities C-pods bij Roompot

Momenteel zijn er vier C-pods in gebruik die elk bevestigd zijn aan een vlot van de zogeheten veiligheidslijnen aan de binnen- en buitenzijde van de Oosterscheldekering.

In december 2009 werden de eerste drie C-pods afgehangen aan de zuidzijde (Roompotzijde) van de kering. Eén C-pod werd in de Noordzee geplaatst en twee in de Oosterschelde. De data die in 2010 tot en met begin 2011 werd verzameld wordt momenteel geanalyseerd door een studente van de Universiteit Leiden. Eind januari 2012 wordt het definitieve rapport (binnenkort hier te downloaden) met de eerste conclusies verwacht. Nu al kan gezegd worden dat bruinvissen aan de Roompotzijde door de kering heen zwemmen, zowel naar binnen als naar buiten, al is dit met een lage frequentie.

In het najaar van 2011 zijn de drie C-pods aangevuld met een vierde en verplaatst naar de noordzijde. Twee C-pods hangen nu in de Noordzee, een bij de “Hammen” en een bij de “Schaar”. De twee anderen hangen hier tegenover aan de binnenzijde.

Advertenties
%d bloggers liken dit: