Bestuursleden

Na eerst twee jaar lang als zelfstandig project van Stichting De Noordzee geopereerd te hebben is in februari 2007 Stichting Rugvin opgericht (zie geschiedenis). De stichting is opgericht door Nynke Osinga (Zeehondencreche Lenie ‘t Hart), Frank Zanderink (ARK Natuurontwikkeling) en Ruben Huele (Centrum voor Milieustudies Leiden). In 2011 besloot Ruben zijn werkzaamheden voor Stichting Rugvin neer te leggen. Frank en Nynke vroegen Bas Beekmans zijn opvolger te worden. Gelukkig nam Bas deze taak op zich en is het team weer drie ‘mens’ sterk!

De bestuursleden stellen zich voor:

Frank showt hydrofoon

Frank Zanderink, Voorzitter / Coördinator
Mijn interesse in grote zoogdieren, als belangrijke schakels van onze ecosystemen, gaat terug naar de middelbare school waar ik opgroeide in de begin- en hoogtijdagen van Greenpeace Nederland. Zij voerde in die tijd voor mij een zeer aansprekende manier van actie voor de bescherming van onder andere de walvisachtigen. Als gevolg hiervan sloot ik mij later, als natuurbeheerstudent in Wageningen, aan bij de lokale Greenpeace kerngroep. Ik werd na enige jaren ook actief als actievoerder, maar vooral als voorlichter (met onderwerpen als walvis- en zeehondenjacht en atoomenergie) en trainer van andere voorlichters.
Na wat omzwervingen als student met onderzoeken naar de wolf en de bruine beer in Plitvice en werkzaam te zijn als Conservation officer in het Chikuni wildreservaat voor WWF Zambia, kwam ik via deelname aan een onderzoeksprogramma van het CRRU in Schotland weer bij de zeezoogdieren uit.
Na terugkomst in Nederland realiseerde ik mij dat hier, naast de semi-overheidsinstituten, geen enkele organisatie de koppeling tussen onderzoek naar walvisachtigen en publieksvoorlichting maakte. Na een goed overleg met het Centrum voor Milieustudies in Leiden werd door Nynke en Bas (toen nog studenten) een haalbaarheidsstudie voor onze latere activiteiten uitgevoerd. Die uitkomst was positief en project Rugvin, later Stichting Rugvin, kwam hiermee in de startblokken. Naast mijn werk voor Rugvin werk ik verder als projectleider Europese projecten voor ARK Natuurontwikkeling.

Bas Beekmans

Bas Beekmans
De wereld van de walvisachtigen stapte ik binnen in 2002, toen ik stage liep bij het Institute of Environmental Sciences (CML) in Leiden. Ik deed onderzoek naar foto-identificatie van potvissen en had toen het geluk dat ik mee mocht met een zeiltocht op de Labradorzee, tussen Canada en Groenland, om butskoppen te tellen. Die tocht had me behoorlijk geraakt: ik maakte kennis met een heel andere wereld die gestuurd werd door water en wind. In 2006 ging ik naar de British Antarctic Survey (BAS) in Cambridge. Mijn onderzoek daar richtte zich op de vraag waarom baleinwalvissen op bepaalde plekken in de Zuidelijke IJszee voorkomen en hoe gevoelig baleinwalvissen zijn voor veranderingen in hun leefomgeving, zoals het smelten van zee-ijs. Dichter bij huis is er ook van alles aan de hand in de Noordzee. Ik ben via Stichting Rugvin verschillende keren mee geweest met een telling op de Stenaline en heb een paar keer meegedaan aan de bruinvisscan op de Oosterschelde. Het viel me tijdens de tellingen op dat andere Rugvin vrijwilligers zo enthousiast waren, en dat ze veel dingen in beweging zetten. Onderzoek en voorlichting zijn essentieel voor de bescherming van bruinvissen en andere walvisachtigen in onze wateren. Via Stichting Rugvin probeer ik daar een steentje aan bij te dragen.

Nynke onderweg naar start Oosterscheldescan

Nynke Osinga, mede-oprichter/secretaris
In 2005 studeerde ik af als bioloog aan de Universiteit van Leiden. Tijdens mijn studie deed ik onderzoek naar methodes om bruinvissen in de Noordzee te monitoren en ook naar bijvangst van bruinvissen in de visserij. Naast mijn studie startte ik samen met Frank Zanderink, Ruben Huele en Bas Beekmans met het eerste bruinvisonderzoek, dat later vorm kreeg als Stichting Rugvin.
Ik werk sinds 2005 als zeezoogdierenonderzoeker op de Zeehondencrèche. Sinds 2008 ben ik ook verbonden aan de Universiteit Leiden, waar ik mijn promotieonderzoek doe. Dit onderzoek richt zich op de biologie van gewone zeehonden en grijze zeehonden en het identificeren van menselijke invloeden op deze populaties.